jueves, 2 de diciembre de 2010
FIRA PONT DE LA CONSTITUCIÓ
ens podem veure durant aquest cap de setmana as passeig de s'Alamera amb l'associació AAPLE.
Us esperem a tots.
viernes, 25 de junio de 2010
TALLER DE CONFECCIÓ D’ESPARDENYES CALADES
Associació d’Amics del Museu
d’Etnografia d’Eivissa amb la col·laboració del Museu d’Etnografia d’Eivissa
Can Ros Puig de Missa
Santa Eulària des Riu - Eivissa
tel.: 971332845 / 971338154
mesos de juliol i agost
Amb l’objectiu d’anar recuperant diferents aspectes de la nostra cultura
material, el Museu d’Etnografia d’Eivissa organitza un taller de confecció
d’espardenyes calades. El taller consistirà a teixir la coberta damunt les soles prèviament confeccionades, que es proporcionaran a cada alumne/a del curs.
Organitza: Associació d’Amics del Museu
d’Etnografia d’Eivissa
Hi col·labora: Consell d’Eivissa
Lloc: Museu d’Etnografia d’Eivissa. Can
Ros, Puig de Missa (Santa Eulària)
Horari: (dos grups)
Matí: dilluns i divendres de 10.30 a 13.30 h
Tarda: dimarts i dijous de 17.30 a 20.00 h
Preu: 25 € (el preu inclou l’ensenyament, el material i les soles). El museu també facilitarà a cada alumne/a les eines necessàries per fer el taller.
Inscripcions i informació:
Museu d’Etnografia d’Eivissa, Can Ros
tels. 971 338 154/971 332 845
martes, 22 de junio de 2010
jueves, 17 de junio de 2010
NOTICIA DEL DIARI D'EIVISSA
A sa Colla Puig d´en Valls
La Federació de Colles vol felicitar a sa Colla de Puig d´en Valls pel seu 25è aniversari. Són molts d´anys dedicats a la recuperació de les nostres arrels. Volem agrair al fundador de la colla, Xico Bufí, que va ser membre de l´actual Federació de Colles, la seva aportació a les primeres Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses que varen quedar plasmades en el primer llibre que la Federació de Colles va editar. Fins avui ja són deu jornades, amb els seus deu llibres editats amb la col·laboració del Consell d´Eivissa, Sa Nostra i avui en dia també amb la del Consell de Formentera.
Amb motiu de la celebració de l´aniversari aquesta Colla ha fet un llibre que recull la trajectòria dels seus 25 anys el qual hem llegit amb molt d´interès. Però ens ha sorprès trobar entre les seves pàgines que es fa referència a dos llibres, editats per la Federació de Colles, ´Ahir. Avui. Ball Pagès´ i ´Es vestir antic´, atribuint la seva titularitat a l´entitat Sa Nostra.
Sa Federació vol destacar que quan es fa referència a les Jornades i a les seves publicacions han de ser citades correctament. Per aquest motiu volem comunicar-vos que això no s´ha respectat en el llibre del 25 aniversari de sa Colla, ja que s´han citat diverses vegades les jornades i els seus llibres però en cap moment s´ha fet referència a que han estat publicats per la Federació de Colles.
Des de l´assemblea de la Federació del passat 7 de juny volem convidar a sa Colla de Puig d´en Valls a rectificar i fer una fe d´errades amb les precisions exposades. Aprofitem per fer públic l´oferiment de la Federació a totes les colles, entitats o persones que estiguin interessades amb algun d´aquestos reculls. Treballar junts enriqueix els nostres coneixements.
martes, 15 de junio de 2010
viernes, 28 de mayo de 2010
viernes, 21 de mayo de 2010
DIADA PAGESA
Us hi esperam a tots
miércoles, 5 de mayo de 2010
viernes, 30 de abril de 2010
viernes, 12 de marzo de 2010
BASES I Concurso de Carteles Festival Internacional de la Sierra – FIS 2010
INTRODUCCIÓN
El Grupo Folklórico Los Jateros de Fregenal de la Sierra (Extremadura) convoca el concurso de carteles “Festival Internacional de la Sierra – FIS 2010” con el objetivo de promocionar la cultura tradicional y propiciar la participación activa en dicha actividad.
El Festival Internacional de la Sierra (FIS) es una actividad que se viene celebrando en Fregenal de la Sierra desde el año 1980, llegando a la XXIX edición en el año 2010, reuniendo a artistas de todo el mundo en torno a la danza, la música y otras parcelas de la cultura tradicional y llegando a otras poblaciones del sur de Badajoz, norte de Huelva y oeste de Portugal; estando declara Fiesta de Interés Turístico de Extremadura.
PARTICIPACIÓN
Podrá participar libremente cualquier persona, sea cual sea su nacionalidad, con una edad mínima de 16 años.
Los trabajos deben ser individuales, pudiéndose entregar un máximo de tres por persona.
TEMÁTICA
La temática del cartel será libre, pero siempre relacionada con el Festival, así como con sus costumbres y actividades.
En todos los trabajos presentados, deberá aparecer en lugar visible, combinada con la composición, la siguiente leyenda: “29 Festival Internacional de la Sierra - 6 al 15 de Agosto de 2010 - Fregenal de la Sierra – Extremadura – España”.
Se deberá tener en cuenta un espacio en la parte inferior del trabajo para la colocación de los logotipos de las entidades organizadoras, patrocinadoras y colaboradoras.
Los trabajos no podrán ir firmados por su autor/a y deberán ser originales e inéditos, no habiendo sido presentados en otros concursos y no suponiendo en todo o en parte, copia o plagio de otras obras.
CARACTERÍSTICAS TÉCNICAS
Las obras pueden ser realizadas con cualquier procedimiento o técnica, ya sea fotográfica, manual o informática, sin límite en el uso del color, pero siempre teniendo en cuenta la posibilidad técnica de su reproducción.
Las obras se realizarán en sentido vertical con medidas de 50 cm. de ancho x 70 cm. de alto.
PRESENTACIÓN DE TRABAJOS
El plazo de presentación de los trabajos comprenderá desde el 1 de febrero del 2010 hasta el 30 de abril del mismo año.
Las obras deberán ser enviadas por correo ordinario a la dirección Festival Internacional de la Sierra – Grupo Folklórico Los Jateros – Centro Municipal Nertobriga, s/n (06340) Fregenal de la Sierra – Badajoz, adjuntando ficha de inscripción cumplimentada en sobre cerrado anexo a la obra presentada, el cual no será abierto hasta la fecha de decisión del jurado.
En el caso de que el soporte elegido sea el informático, se entregara en un cd o a través de cualquier medio para el almacenaje del mismo.
JURADO Y TRABAJOS PREMIADOS
La organización se reserva el derecho a elegir las personas que integren el jurado, el cual valorará la originalidad, la calidad, el enfoque propuesto,....
El trabajo premiado quedará en propiedad exclusiva del Grupo Folklórico Los Jateros con el objeto de anunciar el Festival Internacional de la Sierra y hacer el uso promocional que estime conveniente con mención de su autor/a; pudiendo ser reproducido en cualquier soporte, ya sea material o informático.
El Grupo Folklórico Los Jateros queda facultado para introducir alguna modificación en los carteles premiados si existiera alguna dificultad técnica para su impresión o para incorporar algún texto o logotipo que no figure inicialmente en estas bases, siendo esto comunicado al autor/a.
PREMIOS Y FALLO DEL CONCURSO
Se establece un primer y único premio con una cuantía de 300 €.
El fallo del concurso se producirá el 15 de mayo de 2010, siendo comunicada la decisión del mismo al autor/a de la obra ganadora y publicada en la web oficial del festival (www.festisierra.com) en los días siguientes al fallo del concurso.
TRABAJOS NO PREMIADOS
Los trabajos no premiados, quedarán depositados en la sede del Grupo Folklórico Los Jateros, pudiendo ser recogidos por los y las participantes en un período de tres meses desde la publicación del fallo del concurso.
Transcurrido este plazo pasarán a ser propiedad del Grupo Folklórico Los Jateros, pudiendo ser utilizados por éste en posibles y futuras ediciones, considerando tanto al autor/a como a su obra, bajo las mismas premisas que se indican para los carteles ganadores de la edición en cuestión.
DISPOSICIONES FINALES
El Grupo Folklórico Los Jateros se reserva el derecho a dejar desierto el premio si así se estimase, por la deficiente calidad de los trabajos o la falta de cumplimiento de los requisitos establecidos.
El participante debe ser el único titular de los derechos de autor del cartel y de los elementos que lo integran, asegurándose de que terceras personas no puedan reclamar ningún derecho con respecto al mismo. Así, los participantes serán responsables de las reclamaciones que se produjeran por derechos de imagen y terceros.
De conformidad con lo previsto en la Ley de Propiedad Intelectual, el autor/a, sin perjuicio de los derechos morales que le corresponden, cede al Grupo Folklórico Los Jateros con carácter de exclusiva y con la facultad de cesión a terceros, los derechos patrimoniales de explotación del cartel y los elementos que lo integran.
Dicha cesión en exclusiva atribuye al Grupo Folklórico Los Jateros la facultad de utilizar el cartel en publicaciones, exposiciones o cualquier otra actividad que se estime conveniente. Si bien se expondrá, en todo caso, el nombre de su autor o autores, así como la distinción concedida.
La organización pondrá el máximo cuidado en el tratamiento del material recibido, sin hacerse responsable en caso de extravío o deterioro que pudiera sufrir de forma involuntaria, motivada por su manipulación o envío.
El Grupo Folklórico Los Jateros garantiza el correcto tratamiento de los datos acorde a la Ley Orgánica 15/1999 de Protección de Datos de Carácter Personal (L.O.P.D.).
La participación en el concurso implica el conocimiento y aceptación por todos los concursantes de las presentes bases, motivo por el cual no podrán impugnarse una vez formalizada la presentación; teniendo carácter excluyente su incumplimiento.
Cualquier caso o imprevisto no contemplado por estas bases será resuelto por el Grupo Folklórico Los Jateros.
jueves, 11 de marzo de 2010
viernes, 5 de marzo de 2010
FIRES
martes, 23 de febrero de 2010
lunes, 15 de febrero de 2010
viernes, 12 de febrero de 2010
14 DE FEBRER, QUÈ CELEBRAR?
Aquest diumenge tindrem per triar, podem celebrar el carnestoltes, el dia de San Valentin o l'Any Nou Xines. Aqui un deixo una breu explicació de cadascuna per a que trieu.
CARNAVAL
El carnaval, anomenat també temps de carnestoltes, segons els diferents etnòlegs troba el seu origen a antigues festes paganes d'hivern, de celebracions dionisíaques gregues o de festes romanes. Podria ser que el mot carnaval tingués el seu origen en la paraula llatina carru navalis fent referència als mites d'Isis i Osiris.
El Carnaval és una celebració que pertany al culte lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil. Aquesta s'ha d'emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la Quaresma. Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d'aquest últim comptem quaranta dies enrere i tenim el Dimecres de Cendra, que és el primer dia de Quaresma i l'últim de Carnaval.
En la vella societat rural, fortament estructurada pel cristianisme, el temps de Carnestoltes oferia, mascarades rituals d'arrel pagana i un lapse de permissivitat que s'oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica del temps de la Quaresma.
Actualment el Carnaval s'ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic. On tota aquesta llibertat extrema prèvia al temps de quaresma agafa forma en un sol individu, en carnestoltes, que és el Rei del Carnaval.
DIA DE SAN VALENTIN
El dia de San Valentin és una celebració tradicional dels paisos anglosaxons que s'ha anat implantant en altres paisos durant el segle XX. Principalment, els enamorats, novis o esposos expresan el seu amor i carinyo mutuu. Es celebra el dia 14 de febrer, dia de Sant Valentin, A alguns països es coneix com el dia dels Enamorats i en altres com el dia de l'Amor i l'Amistat.
A l'actualitat es celebra mitjançant un intercanvi de notes d'amor, conegudes com “valentines” amb símbols com el cor o Cupido; encara que amb la impartància d'Internet s'ha fet molt important el costum d'intercanviar postals virtuals. També és normal la tradició de regalar roses a aquelles persones a les que tenim un especial afecte.
ANY NOU XINÈS
L'Any Nou Xinès, més conegut a la Xina com la Festa de la Primavera o Any Nou Lunar (sobretot fora del país) es la festivitat tradicional més important del calendari xinès i es celebra tambè en altres paisos de l'Est de l'Asia.
Es basa en el calendari lunisolar utilitzat tradicionalment a la Xina, les celebracions comencen el primer dia del mes lunar, i acaben el dia quinze, quan es celebra el Festival dels Fanals. Durant aquest periode es produeix una gran migració humana a la terra, el “moviment de primavera”, amb milions de persones viatjant als seus llocs d'origen per a celebrar les festes amb la seva familia. Aquest dia 14 comença l'any 4708.
La data d'inici de l'Any Nou Xinès ve determinada per el calendari lunisolar utilitzat a la Xina. La seva celebració pot haver tingut un origen comú amb festivitats similars d'altres regions, com l'Iran.
Aquest Any Nou comença la segona Lluna Nova despres del solstici d'hivern (22 de desembre), es a dir entre el 21 de gener i el 21 de febrer. Per a saber la data d'inici, hem de restar de 29,5 els dies que te la lluna menguant al solstici i sument aquell mateix número. Aquest resultat s'haurà de sumar al dia del solstici.
Bè, trieu el que trieu nosaltres estirem amb l'associació AAPLE a Santa Eularia.