martes, 23 de febrero de 2010

viernes, 12 de febrero de 2010

14 DE FEBRER, QUÈ CELEBRAR?



Aquest diumenge tindrem per triar, podem celebrar el carnestoltes, el dia de San Valentin o l'Any Nou Xines. Aqui un deixo una breu explicació de cadascuna per a que trieu.

CARNAVAL

El carnaval, anomenat també temps de carnestoltes, segons els diferents etnòlegs troba el seu origen a antigues festes paganes d'hivern, de celebracions dionisíaques gregues o de festes romanes. Podria ser que el mot carnaval tingués el seu origen en la paraula llatina carru navalis fent referència als mites d'Isis i Osiris.


El Carnaval és una celebració que pertany al culte lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil. Aquesta s'ha d'emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la Quaresma. Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d'aquest últim comptem quaranta dies enrere i tenim el Dimecres de Cendra, que és el primer dia de Quaresma i l'últim de Carnaval.

En la vella societat rural, fortament estructurada pel cristianisme, el temps de Carnestoltes oferia, mascarades rituals d'arrel pagana i un lapse de permissivitat que s'oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica del temps de la Quaresma.

Actualment el Carnaval s'ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic. On tota aquesta llibertat extrema prèvia al temps de quaresma agafa forma en un sol individu, en carnestoltes, que és el Rei del Carnaval.



DIA DE SAN VALENTIN

El dia de San Valentin és una celebració tradicional dels paisos anglosaxons que s'ha anat implantant en altres paisos durant el segle XX. Principalment, els enamorats, novis o esposos expresan el seu amor i carinyo mutuu. Es celebra el dia 14 de febrer, dia de Sant Valentin, A alguns països es coneix com el dia dels Enamorats i en altres com el dia de l'Amor i l'Amistat.

A l'actualitat es celebra mitjançant un intercanvi de notes d'amor, conegudes com “valentines” amb símbols com el cor o Cupido; encara que amb la impartància d'Internet s'ha fet molt important el costum d'intercanviar postals virtuals. També és normal la tradició de regalar roses a aquelles persones a les que tenim un especial afecte.



ANY NOU XINÈS

L'Any Nou Xinès, més conegut a la Xina com la Festa de la Primavera o Any Nou Lunar (sobretot fora del país) es la festivitat tradicional més important del calendari xinès i es celebra tambè en altres paisos de l'Est de l'Asia.

Es basa en el calendari lunisolar utilitzat tradicionalment a la Xina, les celebracions comencen el primer dia del mes lunar, i acaben el dia quinze, quan es celebra el Festival dels Fanals. Durant aquest periode es produeix una gran migració humana a la terra, el “moviment de primavera”, amb milions de persones viatjant als seus llocs d'origen per a celebrar les festes amb la seva familia. Aquest dia 14 comença l'any 4708.

La data d'inici de l'Any Nou Xinès ve determinada per el calendari lunisolar utilitzat a la Xina. La seva celebració pot haver tingut un origen comú amb festivitats similars d'altres regions, com l'Iran.

Aquest Any Nou comença la segona Lluna Nova despres del solstici d'hivern (22 de desembre), es a dir entre el 21 de gener i el 21 de febrer. Per a saber la data d'inici, hem de restar de 29,5 els dies que te la lluna menguant al solstici i sument aquell mateix número. Aquest resultat s'haurà de sumar al dia del solstici.


Bè, trieu el que trieu nosaltres estirem amb l'associació AAPLE a Santa Eularia.

jueves, 11 de febrero de 2010

CLOENDA CURS DE MANTONS I DE COMPLEMENTS

El passat desembre ferem el final de curs dels tallers que haviem dut durant l'any. Aqui en teniu algunes fotografies.











miércoles, 10 de febrero de 2010