QUE PASEU UNES BONES FESTES
martes, 22 de diciembre de 2009
martes, 15 de diciembre de 2009
X trobada d'esbarts a Sarrià
El passat diumenge, participarem a la
Xa trobada d'Esbarts de Sarrià
on actuarem juntamement amb el Esbart de Sarria i l'esbart de Gavà.
A més, com no, coneguerem Barcelona de dia i
Barcelona de NIT
viernes, 11 de diciembre de 2009
miércoles, 9 de diciembre de 2009
miércoles, 2 de diciembre de 2009
lunes, 16 de noviembre de 2009
jueves, 5 de noviembre de 2009
CURRICULUM DEL GRUP
GRUP FOLKLÒRIC COLLA PUIG D’EN VALLS
El grup folklòric Colla Puig d’en Valls es va fundar durant les festes de maig de l’any 1985, a petició de Mn. Vicent Colomar, mossènyer Pins, llavors parroc de sa recent fundada parròquia de Puig d’en Valls. Puig d’en Valls és el poble més recent del Municipi de Santa Eulàlia, ja que antigament era una de les vendes del poble de Jesús fins que al 1977 es va crear aquesta parròquia. L’església, projecte de l’arquitecte Josep Ribas González, es va començar a construir a l’any 1967 y fou inagurada l’any 1971. Celebra la festa el dia 15 de maig, festivitat de
Es va fundar sa Colla de Puig d’en Valls dintre de l’Associació Comissió Parroquial de Festes de Puig d’en Valls. Aquesta colla sempre ha tingut autonomia pròpia per a sonadors, balladors, balladores, glosadors i glosadores. Si be, en un principi es va crear com a grup juvenil i els membres una vegada ja grans anaven a la desapareguda Colla Santa Maria o a sa Colla des Xacoters de sa Torre, també grup de Puig d’en Valls, actualment formen part de la colla membres de totes les edats i ja no forma membres per a altres colles sinó que els seus membres es mantenen a aquesta. La direcció del grup va seguir fins al 2005 per part d’en Xicu Bufí Torres, i a partir d’aquesta data i fins a dia d’avui es dirigida per Yolanda Costa Torres.
A l’any 2008 l’agrupació va crear-se com a associació pròpia i va fundar els seus propis estatuts i va dirigir les seves activitats.
El grup va participar durant uns anys, juntament amb altres membres de les colles d'Eivissa, representant a la colla d'Eivissa, al Festival del Mediterrani a Palma de Mallorca, a la secció juvenil. Arribant el grup juvenil a endur-se’n el tercer premi mundial. A partir de l’any
En quant a les ballades que es realitzen anualment podem destacar la ballada de Nadal, que es fa el dia que es celebren les caramelles al poble, la de Pasqua, la del primer diumenge de maig que es fa al municipi, les ballades de les festes patronals que comprenen l’homenatge a la tercera edat, la ballada popular de la torrada i el dia del poble que es el tercer diumenge del mes de maig, seguidament hi ha la ballada del dia del Corpus. Es fan també les ballades que organitzen el club de la tercera edat com son les ballades a les residències de Reina Sofia i Cas Serres al Nadal i per Sant Pere; així com les actuacions durant les festes de Sant Pere. Dintre d’aquestes festes es recupera la ballada popular al Molí des Puig d’en Valls com a ballada popular, ja que al poble no hi ha cap font ni pou on s’hi hagués ballat; però si que antigament s’hi havia fet sempre aquesta ballada al molí. Un altra ballada a destacar es la organitzada per el dia de Sant Ciríac.
També hem fet ballades a tots els pobles on mos hi han convidat, com per exemple a Sant Carles, Sant Mateu, Sant Antoni ... Es van fer les actuacions de la “Nit a la Fresca” que organitzava l’Ajuntament de Santa Eulàlia durant l’estiu. A més actuarem a les ballades, patrocinades pel foment de turisme, als vaixells que arribaven a l’illa durant els estius.
No hem d’oblidar també que a la colla hi ha hagut sempre un considerable nombre de glosadors i glosadores, que han participat a les glosades d’Eivissa a les que han convidat com a Cas Serres, sa Xacota que organitzem per a les festes del poble o sa xacota que també organitzàvem per Nadal a Vara de Rey, entre d’altres. Els nostres glossadors han fet sortides a Formentera, a Menorca i a Manacor (Mallorca).
La Colla molt preocupada per la continuïtat de les nostres tradicions i costums s’ha ocupat sempre de confeccionar els seus propis vestits, tant d’home i de dona; i per aixó ens hem anat ensenyant uns als altres com fer davantals, mantons, jupetins ...
Aquest any, sota la nova direcció, per a garantir la continuïtat de la nostra cultura s’ha decidit fer cursos per a ensenyar a tot qui estigui interessat tot aixó que nosaltres ens hem ensenyat. Concretament, l’any 2007 començarem amb la confecció dels complements dels nostres vestits, com per exemple gipons, mantellines, jupetins ... durant els mesos de setembre i octubre. També fem un curs de redoblat i glossat durant el mes d’abril i maig de 2007. Dintre d’aquesta intenció de recuperar tot allò que es refereix a la nostra cultura estem treballant en una investigació sobre la recuperació de les paraules eivissenques antigues sobretot per a fer les nostres glosses.L'any 2008 i el 2009 es va continuar amb el curs de confecció de complements i a més es va fer un curs de mantons.
lunes, 2 de noviembre de 2009
GEOCITIES.COM HA TANCAT
Mentrestant, anirè penjant al blog alguna de les seccions que hi havia a la pagina.
martes, 27 de octubre de 2009
miércoles, 23 de septiembre de 2009
CANTADA A SA SERENA
La XII edició de la Cantada a sa Serena tendrà lloc dia 26 de setembre de 2009 a can Blau, a Sant Agustí des Vedrà, organitzada per l’Associació de Vesins d’aquesta localitat amb la col·laboració d’alguns socis de l’Associació de Vesins d’Es Cubells.
La Cantada a sa Serena és una trobada que des de 1998 fins a l'any 2008 ha estat organitzada per l’Associació de Vesins d’Es Cubells, dins les festes de Santa Teresa.
A principis de 2009 hi hagué canvis en la directiva de l’Associació de Vesins des Cubells, organitzadors de les festes patronals, fet que ha comportat certes modificacions en el funcionament habitual, com ara la decisió de deixar d’organitzar la Cantada a sa Serena.. Els motius que han portat la directiva a prendre aquesta decisió són “l'elevat cost econòmic que suposa aquesta activitat i la intenció de fer una programació nova i diferent, que en el caire de la música popular recolzi més la música tradicional eivissenca, bé sigui glosada o redoblada.”
Així mateix aquesta junta directiva recolza plenament la idea de traspassar la Cantada a Sa Serena a les festes de Sant Agustí, un poble vesí, molt implicat en el món de la música, que és ben segur que sabrà donar un aire renovat a la que fins ara era "sa nostra" Cantada a Sa Serena, perquè ara sigui la cantada de tots.[i]
Durant 17 anys, des de 1981 fins a 1997, es Cubells va fruir d’una mostra anual de cançó redoblada i glossada, per on hi passaren molts dels més celebrats cantadors i cantadores d’Eivissa i Formentera, entre ells els des Cubells.
En maig de l’any 1998, després d’assistir alguns vesins des Cubells a la segona edició del Cant al Ras, a Massalfassar (Horta de València), organitzat pels Dimonis de Massalfassar i per l’associació TRAMÚS (Tradició i Música), demanaren ajut per traslladar la idea a les festes des Cubells. La bona gent d’aquestes associacions no sols ho permeteren, sinó que han estat grans impulsors, coordinadors i participants habituals de la Cantada a sa Serena des Cubells aconseguint amb el seu ajut fer com un agermanament de cantades : “... cantadors habituals de les dues trobades han compartit escenari a Massalfassar i es Cubells i així el públic valencià ha pogut conèixer el cant pagès de Vicent Marí Palermet, i l’incomparable trempera de Margalida Roig, i l’eivissenc ha escoltat el cant d’estil pla i diàfan de Ricardo Menargues, en una experiència que de ben segur es repetirà en les properes edicions...”[ii]
Algun temps després es va saber que la gent del Lluçanès (Catalunya) ens portaven quatre anys d’avantatge: ells havien començat la Trobada de Cantadors i Cantadores a Sobremunt en juny de l’any 1994. A partir d’aquí, també es va poder gaudir algun any de la seva presència.
La primera edició de la Cantada a sa Serena va tenir lloc el mateix any de 1998, dia 17 d’octubre. La Cantada a sa Serena és una trobada de cantadors i cantadores amb ganes de recuperar i compartir el gust per la cançó tradicional i popular, tot fent festa i xacota. És una trobada de cançó popular, quasi exclusivament en llengua catalana, amb alguns cantants ja compromesos a actuar (procedents de València, Catalunya i Balears[iii]) i la participació espontània del públic assistent.
En aquesta cantada, evidentment, també gaudim d’una mostra de cançó pagesa, redoblada i glossada, que ens han ofert grans cantadors d’Eivissa i Formentera[iv] any rera any i que ens deixa plens de joia i agraïment.
Les cançons de gent de la pagesia s’alternen amb les de membres de formacions professionals de música popular i ètnica, com Aires Formenterencs, Al-Mayurka, Urbàlia Rurana, La Romàntica Alternativa del Saladar, Falsterbo Marí, Sants&Fot, S’Albaida, Quico el Célio el Noi i el Mut de Ferreries, Els Tranquils, entre d’altres,...a qui també estam molt agraïts per la seva col·laboració i participació.
Cada any es convida a participar a tots els cantadors, festers i col·laboradors per tal que aquesta vetllada com sempre torni a ser una festa on la música tradicional i l’alegria siguin l’ànima i el foc.
El programa de Canal 33 de TVC va dedicar dos reportatges, de 15-20 minuts de durada cada un, a les edicions dels anys 2004 i 2005 de la Cantada a sa Serena[v].
JJG
[i] Dades aportades per la junta directiva de l’Associació de Vesins des Cubells
[ii] Revista Caramella, número 2, de gener-juny de 2000
[iii] Hi han participat fins a 2008, sense ser exhaustius: de València: Toni Torregrossa, Pep Bas, Quico, Tolo, Vicent Frechina, Pepe Espinós, Ricardo Menargues, Jacint Hernández “Botifarra”...; de Mallorca: Toni Ballador, Antònia Mussola, Biel Collut, Mateu Mates Ordinas Xurí, Antònia Nicolau Adrover, Macià Ferrer Mas, Rafel Roig es Carritxó...; de Menorca: Moisès Coll Marquès, Esteban Barceló Mercadal es Verderol, Miguel Ángel Llufriu Salord...; de Catalunya: Isabel Iborra, Joan Iborra (Alpens, Lluçanès), Eduard Estivill, Montse Domènech, Ramon Manent, Ramon Redorta, Mon Cardona...; També hi participà, l’any 2004, C.C.Abitureiras, de Santarém, Ribatejo (Portugal)
[iv] D’Eivissa: Margalida Roig, Antònia Torres, Pepa Palau, Vicent Marí Palermet, Toni Manonelles, Salvador Roig, Cati Marí Palermet, Joan Agustinet, Pepa de Can Miquel, Maria Cardona d’es Murtar, Vicent Bufí i Catalina Puvil, Sergi Moreno, Antònia des Murtar, Isidor Marí, Toni d’en Forn, Toni Taronges...; de Formentera: Maria Mayans, Francisca Juan, Emilio Verdera, Vicent Jeroni, Paco Portes, Vicent Xinxó, Vicent d’en Jaume,els jovenets Josep Iern, Sheila Iern, Joan Iern, Sergi Iern...
[v] Rodasons 518 • 6 d'agost 2005: Reportatge: CANTADA A SA SERENA… El segon Rodasons d’estiu presenta dos reportatges fets la tardor passada a Eivissa, concretament a la localitat d’Es Cubells. El primer reportatge està dedicat a una singular trobada de cantadors que té com a principal objectiu la interpretació de les cançons redoblades i les cançons glossades pròpies de les illes Pitiüses. Es tracta de la Cantada a Sa Serena, que va celebrar la setena edició el 16 d’octubre, amb la participació de cantadors de totes les edats, d’Eivissa i també de Formentera i Mallorca, així com del País Valencià i Catalunya.
Emissió 533 • Dissabte 19 de novembre del 2005: VIII CANTADA A SA SERENA DES CUBELLS. Aquesta setmana, el Rodasons dedica gairebé la totalitat del seu contingut a la cançó popular dels Països Catalans, ja que les tres seccions en què estat dividit el programa d’avui atorguen un protagonisme absolut a la veu. El reportatge monogràfic que ocupa el bloc central de l’emissió tracta sobre la VIII Cantada a Sa Serena, celebrada el 14 d’octubre a la localitat eivissenca des Cubells, on van participar cantadors i cantadores d’Eivissa i Fomentera, de Mallorca i de Menorca, de Catalunya i del País Valencià. A més, el reportatge també inclou imatges de la Festa Pagesa que va tenir lloc a Es Cubells el mateix cap de setmana, amb els tradicionals concursos de cridar “ucs” i de “brular es corn”.
lunes, 14 de septiembre de 2009
miércoles, 9 de septiembre de 2009
martes, 8 de septiembre de 2009
MOLTS D'ANYS
martes, 1 de septiembre de 2009
MERCADETS D'ARTESANIA
El passat diumenge participarem a la FESTA de la TERRA que va organitzar l'Ajuntament de Sant Antoni, per ses festes de Sant Bartomeu al passeig de ses Fonts. Hi havia una serie de productes locals i tambe artesanals per a la venda, així com una torrada de sardines i verdures per a sopar.
La propera cita sera aquest diumenge a Santa Gertrudis, a la nit.
Us hi esperam!!!!!!!!!!
martes, 4 de agosto de 2009
Fira artesanal a Vara de Rey
martes, 28 de julio de 2009
Blanes 2009
Hola a tots!!!!!
aqui us deixo penjades unes quantes fotos de la nostra visita a Blanes,
ens ho pasarem moltissim be i es una llàstima que aquestos quatre dies hagin passat tan rapid, per jo encara hi seriem.