GRUP FOLKLÒRIC COLLA PUIG D’EN VALLS
El grup folklòric Colla Puig d’en Valls es va fundar durant les festes de maig de l’any 1985, a petició de Mn. Vicent Colomar, mossènyer Pins, llavors parroc de sa recent fundada parròquia de Puig d’en Valls. Puig d’en Valls és el poble més recent del Municipi de Santa Eulàlia, ja que antigament era una de les vendes del poble de Jesús fins que al 1977 es va crear aquesta parròquia. L’església, projecte de l’arquitecte Josep Ribas González, es va començar a construir a l’any 1967 y fou inagurada l’any 1971. Celebra la festa el dia 15 de maig, festivitat de
Es va fundar sa Colla de Puig d’en Valls dintre de l’Associació Comissió Parroquial de Festes de Puig d’en Valls. Aquesta colla sempre ha tingut autonomia pròpia per a sonadors, balladors, balladores, glosadors i glosadores. Si be, en un principi es va crear com a grup juvenil i els membres una vegada ja grans anaven a la desapareguda Colla Santa Maria o a sa Colla des Xacoters de sa Torre, també grup de Puig d’en Valls, actualment formen part de la colla membres de totes les edats i ja no forma membres per a altres colles sinó que els seus membres es mantenen a aquesta. La direcció del grup va seguir fins al 2005 per part d’en Xicu Bufí Torres, i a partir d’aquesta data i fins a dia d’avui es dirigida per Yolanda Costa Torres.
A l’any 2008 l’agrupació va crear-se com a associació pròpia i va fundar els seus propis estatuts i va dirigir les seves activitats.
El grup va participar durant uns anys, juntament amb altres membres de les colles d'Eivissa, representant a la colla d'Eivissa, al Festival del Mediterrani a Palma de Mallorca, a la secció juvenil. Arribant el grup juvenil a endur-se’n el tercer premi mundial. A partir de l’any
En quant a les ballades que es realitzen anualment podem destacar la ballada de Nadal, que es fa el dia que es celebren les caramelles al poble, la de Pasqua, la del primer diumenge de maig que es fa al municipi, les ballades de les festes patronals que comprenen l’homenatge a la tercera edat, la ballada popular de la torrada i el dia del poble que es el tercer diumenge del mes de maig, seguidament hi ha la ballada del dia del Corpus. Es fan també les ballades que organitzen el club de la tercera edat com son les ballades a les residències de Reina Sofia i Cas Serres al Nadal i per Sant Pere; així com les actuacions durant les festes de Sant Pere. Dintre d’aquestes festes es recupera la ballada popular al Molí des Puig d’en Valls com a ballada popular, ja que al poble no hi ha cap font ni pou on s’hi hagués ballat; però si que antigament s’hi havia fet sempre aquesta ballada al molí. Un altra ballada a destacar es la organitzada per el dia de Sant Ciríac.
També hem fet ballades a tots els pobles on mos hi han convidat, com per exemple a Sant Carles, Sant Mateu, Sant Antoni ... Es van fer les actuacions de la “Nit a la Fresca” que organitzava l’Ajuntament de Santa Eulàlia durant l’estiu. A més actuarem a les ballades, patrocinades pel foment de turisme, als vaixells que arribaven a l’illa durant els estius.
No hem d’oblidar també que a la colla hi ha hagut sempre un considerable nombre de glosadors i glosadores, que han participat a les glosades d’Eivissa a les que han convidat com a Cas Serres, sa Xacota que organitzem per a les festes del poble o sa xacota que també organitzàvem per Nadal a Vara de Rey, entre d’altres. Els nostres glossadors han fet sortides a Formentera, a Menorca i a Manacor (Mallorca).
La Colla molt preocupada per la continuïtat de les nostres tradicions i costums s’ha ocupat sempre de confeccionar els seus propis vestits, tant d’home i de dona; i per aixó ens hem anat ensenyant uns als altres com fer davantals, mantons, jupetins ...
Aquest any, sota la nova direcció, per a garantir la continuïtat de la nostra cultura s’ha decidit fer cursos per a ensenyar a tot qui estigui interessat tot aixó que nosaltres ens hem ensenyat. Concretament, l’any 2007 començarem amb la confecció dels complements dels nostres vestits, com per exemple gipons, mantellines, jupetins ... durant els mesos de setembre i octubre. També fem un curs de redoblat i glossat durant el mes d’abril i maig de 2007. Dintre d’aquesta intenció de recuperar tot allò que es refereix a la nostra cultura estem treballant en una investigació sobre la recuperació de les paraules eivissenques antigues sobretot per a fer les nostres glosses.L'any 2008 i el 2009 es va continuar amb el curs de confecció de complements i a més es va fer un curs de mantons.
No hay comentarios:
Publicar un comentario